Trgovina z zdravimi in ekološkimi izdelki, z vami že od leta 2007.

Nakupovalna košarica je še prazna!

Škodljive sestavine

Škodljive sestavine

 

Najpogosteje uporabljene škodljive sestavine v konvencionalni kozmetiki:

1. METHYL, PROPYL, BUTYL in ETHYL PARABEN – Uporabljajo se kot zaviralci rasti mikroorganizmov in za podaljšanje roka trajanja izdelkov. Povzročili so že mnogo alergičnih reakcij in izpuščajev ali lišajev na koži. Raziskave so potrdile, da so šibko estrogenski in se absorbirajo v telo skozi kožo. Se na široko uporabljajo, čeprav je znano, da so toksični.

2. DIETHANOLAMINE (DEA), TRIETHANOLAMINE (TEA) – Pogosto se uporabljata v kozmetiki kot emulgatorja ali za pospeševanje penjenja. Lahko povzročita alergične reakcije, draženje oči ter suhost kože in las. DEA in TEA sta amina (sestavina amoniaka) in lahko povzročita nastanek kancerogenih nitrosaminov, če prideta v stik z nitrati. Sta toksična, kadar se absorbirata skozi kožo dalj časa.

3. DIAZOLIDINYL UREA, IMIAZOLIDINYL UREA – To so konzervansi, ki se na široko uporabljajo. Ameriška Akademija za dermatologijo je odkrila, da so glavni vzrok za kontaktni dermatitis (vnetje kože). Dve tovarniški imeni za te sestavine sta tudi Germall II in Germall 115. Nobeden od njiju ne vsebuje dobrega agensa proti glivicam in se morata kombinirati še z drugimi konzervansi. Obe ti kemikaliji v telo sproščata formaldehid, ki je toksičen.

4. SODIUM LAURYL / LAUTERH SULFATE -  Poceni, groba detergenta, ki se uporabljata v šamponih zaradi svojih čistilnih sposobnosti in povzročanja penjenja. Običajno jih izdelajo kot derivate surove nafte, pogosto so prikriti pod izrazom »prihaja iz kokosa«. Povzročajo draženje oči, luščenje lasišča podobno prhljaju, lišaje na koži in ostale alergične reakcije.

5. PETROLATUM – Znan tudi kot »petroleum jelly« - naftni žele. Je derivat mineralnih olj in se uporablja kot emolient (mehčalo) v kozmetiki. Nima nikakršne hranilne vrednosti za kožo in lahko negativno vpliva na lasten, naraven vlažilni mehanizem našega telesa, kar pripelje do suhosti in razpokanja kože. Pogosto povzroči prav tak učinek, kot naj bi ga preprečeval. Proizvajalci kozmetike ga uporabljajo, ker je neverjetno poceni.

6. PROPYLENE GLYCOL – Idealno je to rastlinski glicerin, zmešan z alkoholom iz zrnja, ki sta oba naravna. Žal pa je običajno sintetična zmes kemikalij, predelana iz surove nafte, ki se uporablja kot vlažilec. Znano je, da povzroča alergijske reakcije, koprivnico in ekceme. Kadar med sestavinami opazite PEG (polyethilen glycol) ali PPG (polypropylene glycol), pazite, saj sta tudi sorodni kemikaliji.

7. PVP / VA COPOLYMER – Kemikalija, derivat surove nafte, ki se uporablja v lakih za lase, pripomočkih za oblikovanje pričeske in ostalih kozmetičnih sredstvih. Lahko je toksičen, saj delci, ki jih vdahnemo, lahko poškodujejo pljuča občutljivih oseb.

8. STEARALKONIUM CHLORIDE – Štirikratna amonijeva sestavina, ki se uporablja v balzamih za lase in kremah. Razvili so jo v tekstilni industriji kot mehčalec za perilo in je precej cenejša in lažja za uporabo v kozmetičnih proizvodih za lase kakor proteini ali zelišča, ki dejansko koristijo lasem. Povzroča alergijske reakcije in je toksična.

9. COLOR – Sintetične barve. Uporabljajo se, da bi kozmetični izdelki imeli lep videz. Sintetičnih barvil, tako kot sintetičnih barv za lase se izogibajte, če je le možno. Označene so lahko kot FD&C ali D&C, čemur sledi barva in številka (na primer FD&C red no. 6). Mnogo sintetičnih barvil je lahko kancerogenih. Če jih vaš kozmetični izdelek vsebuje, ga ne uporabljajte.

10. FRAGRANCE – Dišave v kozmetičnih izdelkih. Dišave so lahko sestavljene iz do 200 različnih sestavin. Nikakor ni mogoče vedeti, katere so te sestavine, saj na etiketi izdelkov preprosto piše »fragrance«. Nekatere težave, povezane z uporabo teh kemikalij so glavoboli, vrtoglavica, izpuščaji, hiperpigmentacija kože, dražeč kašelj, bruhanje, draženje kože – seznam se še kar nadaljuje. Nasvet: ne kupite kozmetičnega izdelka, če zasledite besedo »fragrance«
med seznamom sestavin.

 

Najbolj škodljive sestavine v konvencionalnih čistilih:

Fosfati, EDTA, encimi, optična belila, klorova belila, izdelki na osnovi nafte, formaldehid, titanov dioksid, kemični loščilci, sintetični parfumi in barvila, sodium tallowate, glicerin, lanolin